Jegyesfotózási akciónk nyertesének elkészült a képanyaga

Néhány napja elkészítettük a Budai Várban - Czakó Adriennek és párjának, Zsoltinak a képanyagát, amit a jegyes fotózási akciónk sorsolásán nyertek!

A képre kattintva nézhetitek meg a slide show-t, amit a képekből készítettünk.

Ingyenes jegyes fotózást nyerhetsz a márciusi Wedding Pop-up Bazár kiállításon

 

Örömmel jelentjük, hogy egy fantasztikus eseményre megyünk, a 10. Wedding Pop-up Bazárra, ahová Téged is szeretettel várunk egy kis csevegésre és ötletgyűjtésre.

Megtalálod a Szabó Barnabás Photography-t a Brody House udvari terének jobb sarkában lévő standunkon.

 Milyen esküvői fotós anyagokkal várunk:

-esküvői fotóalbumok,

-fotókönyvek,

-esküvői fotók giclée nyomaton,

-esküvői slideshow,

-konzultáció az esküvői fotózásról.

A belépés ingyenes, sőt amennyiben a Szabó Barnabás Photography standján regisztrálsz, ingyenes jegyes fotózást nyerhetsz.

Részletek: www.szabobarnabas.com/eskuvo

 

Miért érdemes még eljönnöd és meglátogatnod a Szabó Barnabás Photography standját a 10. Wedding Pop-up Bazáron?

Mert személyesen találkozhatsz esküvői fotósoddal, hiszen egy személyes beszélgetés, közelebb visz a biztos döntéshez, hogy a legjobb kezekben van az esküvői fotózásod.

 

Időpont: 2019. március 2. szombat, 10-17 óráig

Helyszín: Budapest, Brody Club Life, VI. ker., Vörösmarty utca 38.

 

A Facebook eseményt itt találod:

https://www.facebook.com/events/2286919044876916/

 

A weboldal linkje, ahol regisztrálni tudsz:

http://www.szabobarnabs.com/eskuvo


Brody.jpg

 


Gondolatok az esküvőről

Az esküvő, olyan kiemelkedő személyes és társasági esemény, ahol az emberi értékek és a családi tradíciók reflektorfénybe kerülnek. Ez egy egyszeri pillanat, aminek komoly súlya és kihatása van sok ember életére. Tehát nem egy emlékezetes nap csupán, hanem egy megismételhetetlen alkalom, mely induló lépése egy pár kezdődő életútjának, azok előtt, akik fontosak számukra.
Ezek a gondolataim az esküvőről, melyekre a munkámat alapozom. Azért tartottam fontosnak ezt leírni, mert a fotográfiai munka első lépése nem az fényképezőgép gombjának megnyomásakor kezdődik, hanem a fotográfus fejében. Majd a gondolat megformálódik a képben, amiben tudás, tapasztalat, kezdeményezőkészség, fantázia és technika egyszerre jelenik meg.
Az emberi kapcsolatteremtés első rendű fontossággal bír ezen a területen. A fotográfusnak egyszerre kell az esküvőn szinte láthatatlannak és érzékelhetetlennek lenni a résztvevők számára. Ugyanakkor, ha kell, az események irányítójának és egyben az ifjú pár támogatójává kell válnia.

Elöljáróban álljon itt annyi, hogy egy megbízás nem egyszerűen munka, nekem, a fotósnak. Minden munkámat úgy építem fel, hogy projekt szintjén álljon. Miért? Mert, hosszú kapcsolat elején állunk. Folyamatról van szó, melynek a kulcsa a bizalom. Erre alapozva fényképezhetem le egy pár életének egyik legkivételesebb napját. Természetesen az esemény csúcspontja a boldogító igen pillanata, viszont mivel a pár is hosszasan és aprólékosan készül a nagy napra, nem érdemes elszalasztani egyetlen momentumokat sem, mert azok később nem csak emlékeinkben, de a képekben is tovább élnek. Ezért szeretném minél jobban megismertetni a munkám elemeit, melyek az esküvői album képkockáin keresztül hűen és szerethetően bemutatnak Titeket.

 

Dorisz és Joan

Őszi menyasszonyok kedvenc virágai

Szöveg: Riesz Hermina

Amikor egy nőnek megkérik a kezét, általában nem az esküvői csokor körüli részletek és megoldások járnak a fejében.

Hiszen sokkal fontosabb a ruha, a helyszín, a meghívottak és a meghívók. Sőt, sokan még a fotóssal is egy évvel a nagy nap előtt leszerződnek.

Egyáltalán, van olyan, hogy őszi esküvői csokor?

Erről faggattuk Bodnár Eszter virágkötőt Budapesten, a Király u. 20 szám alatti Virágom Virágom tulajdonosát, aki a beszélgetés közben rittyentett nekünk egy menyasszonyi csokrot is!

-          Én biztos a kedvenc virágommal mennék férjhez és ahhoz választanám a ruhámat! De általában ez fordítva szokott történni…

És most lássuk Eszter évszaktól független jó tanácsait:

-          Manapság nagyon praktikus és divatos az online virágkötészet, de én mindenképpen a személyes megrendelést javasolnám. Fontos, hogy a menyasszony a virágkötővel is jól szót értsen, és olyan üzletben rendelje meg a csokrát, ahol jól is érzi magát. Még, ha kevesebb időt is tölt el ott, mint a ruhapróbán. És nem utolsó sorban az is fontos, hogy a virágkötőnek is legyen sítlusa…

-          A virág téma akkor kerek, ha a csokor jól illeszkedik a menyasszony alkatához, a ruhához, a koszorúslányok virágához és a dekorációhoz.

-          Legyen kényelmes, jól eldolgozott és törekedjünk a természetes anyagok használatára.

-          Készüljön a csokor a nagy nap reggelén, hogy minél tartósabb legyen.

Őszi csokortipp:

Egyik kedvencem a szegedi magyar rózsa, amely nyártól, késő őszig nyílik, de gyönyörű csokrok készülnek hortenziából is.

Újra Karácsonyház Gödöllőn

A több mint 15 éves hagyományokkal rendelkező gödöllői Karácsonyház még a Finnországban élő igazi Mikulás érdeklődését is felkeltette. Így nem csoda, hogy az utóbbi években turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát. Gödöllő belvárosában, a Művészetek Háza melletti műemlék épület 300 négyzetmétere 9 helyisége csábít bennünket egy lenyűgöző időutazásra megelevenítve a különböző korok és stílusok karácsonyi hangulatát.

Az év legmeghittebb ünnepére mindenki készül. Ki időben, ki az utolsó percben.

 

Kruták Zsófinak viszont az év minden napja a Karácsony körül forog. Hiszen ahhoz, hogy számtalan ország gyártóinak és forgalmazóinak kínálata két hónapon keresztül Magyarországon, egyedülálló módon táruljon elénk, ez sokszor több mint egy éves előkészítő munkát igényel. Már év közben nemzetközi és hazai karácsonyi kiállításokra jár, ahol a legújabb trendekkel, aktuális divatszínekkel és a különleges dekorációs megoldásokkal ismerkedik.

Ennek eredményeképpen született meg idén is a felnőtteket és gyerekeket egyaránt rabul ejtő meglepetés sorozat.

Rögtön az első szobával, a Manó lakkal kezdenénk, ahol a sokféle északi manó mellett egy igazi manó szoba került berendezésre. Olyan mintha a Mikulás házába lopództunk volna be meglesvén a Mikulás munkáját segítő manók életét és otthonát. A másik igazi különlegesség a LEGO téli város, ami tulajdonképpen egy téli tematikájú terepasztal kizárólag LEGO elemekből összeállítva. Ezek mellett természetesen a tradicionális karácsonyi dekoráció valamint az extrém hangulatok szerelmeseinek és sokféle ötletet és inspirációt ad az idei Karácsonyház.

Természetesen a családi és gyermekprogramok, valamint kézműves foglalkozások is várják majd a látogatókat az adventi időszakban. A belépés ingyenes!

(Báb)színház az egész világ

Aki igazán szerencsés, beleszületik a bábszínházba. Aki egyszer - akár felnőttként is - beleszagol, függővé válhat.

Mert minden bábszínháznak mérettől és helyszíntől függően igenis szaga van és íze is. A bábosok által életre keltett világ korhatár nélkül rabul ejt mindenkit. Mert minden mese egy varázslatos bölcsesség, mely segít eligazodni a világban...

Fotó: Szabó Barnabás

Szöveg: Riesz Hermina

Néderéknél színház az egész világ. A család minden tagjának megvan a maga szerepe, azaz a vállalkozásban betöltött munkaköre.

Mi nézők, akiket éppen a balgaság szerentséjének egészen igaz történetje lendít át a nehéz hétköznapokon, vajmi kevesen gondolunk a kulisszák mögé.

Adott egy kordé, a vásári színpad. Vajon mi lehet a szamárral, aki ezt egykor húzta? Egy békebeli kopott bőröndben két báb várja, hogy életre keltsék. Kezüket, arcukat valaki fából faragta. Mozdulatlanul is rég elfelejtett titkokat mesélnek. Természetes anyagokból készült ruháik belső tulajdonságaikat személyesítik meg. Türelmes, aprólékos kezek munkájáról árulkodik a megannyi alsószoknya. A kellékek régi korok ma már haszontalannak tűnő eszközei. Vajon kinek az otthonát díszítette egykor a faragott ágyvég? Kikből áll a társulat? Ki a marketinges? Ki posztol időnként a közösségi oldalakon? Ki rohan a könyvelőhöz a begyűjtött számlákkal? Ki farag új kezet az ördögnek?

Az előadásnak vége. Vastaps. Néder Norbi és lánya, Janka rutinosan elpakolják a Ládafia Bábszínházat és egy újabb élménnyel, a játék hevétől kicsit ugyan fáradtabban, de nagy lelkesedéssel indulnak haza, Biatorbágyra, bábszínházuk bölcsőjébe.

Itt született meg egész pontosan húsz éve a Ládafia Bábszínház, amely eredetileg marionett bábszínháznak indult, egy ideig szamaras bábszínházként is működött, majd lett belőle egy filozófiai alapokon nyugvó anyag színház, ahol nincs műszem és tejfölös pohár sem merevíti az alsószoknyákat, amelyeket Norbi felesége, Edina varr. Hiszen el kell hitetni a közönséggel, hogy a bábok élnek, így az élő szó ugyanolyan fontos, mint az élő muzsika.

Családi házuk, sőt Norbi szüleinek háza is magán viseli a bábszínház és a több lábon álló, de ugyanakkor a vásári mulatságot kiszolgáló vállalkozásuk nyomait. Az előszobából nőtte ki magát a báb- és játékkészítő műhely. Soha nem tudni mi lesz egyszer fontos kelléke egy újabb átdolgozott népmesének, ezért műanyagon kívül más nem kerül a szemétbe. Norbi korábbi munkahelyén, - egy fogyatékosokat foglalkoztató kézműves műhely udvarában – letört a körtefa ága. Hazavitte. Ebből faragta később az ördögöt édesapja kert végében megbúvó sufnijában. Időközben a sufni komoly báb- és játékkészítő műhellyé fejlődött, de méreténél és illatánál fogva Gepetto műhelyére emlékeztet, ráadásul még Pinokkió is van benne. És ha ez a sufni mesélni tudna…

A sufni helyett viszont Janka, aki mellesleg az Iparművészeti Egyetem másodéves hallgatója, arról mesél, milyen nagyszerű bábos családban felnőni. Amióta járni tud, kíséri szüleit az előadásokra. Így nem csoda, hogy ha álmából felébresztik is tudja az Együgyű Mihókot vagy a Lóvá tett kupecet. A műhelyben kis széke volt, névre szóló kispárnával. Ugyan saját kis fa babáit soha nem dédelgethette, mert olyan kapósak voltak a babaházzal együtt, hogy még a friss saját daraboktól is meg kellett válnia, mert édesanyja nem győzte az utánrendelést varrni. Régebben Janka, öccsével együtt tesztelte és próbálta ki a vásári játékokat, ma már inkább Marci kezében van a fa körhinta biznisz.

Sokat ültek a szamár hátán is, aki a kordét húzta. Norbi pedig egy többnapos rendezvényen a szamárral aludt, mert, ha nem voltak a közelében, éktelen bőgésbe kezdett, felverve a környék lakóit., A nyár fénypontja mégis a nyírbátori Szárnyas Sárkány fesztivál volt, ahol összejöttek a bábos családok és kedvükre játszhattak – a gyerekek is. Janka itt tanult meg gólyalábon járni. Akkor a gólyalábazás csak játék volt, ma kikapcsolódást, utazást és egy kis pénzkereseti lehetőséget jelent. Ha már nem lehetett artista, így legalább járhat egy kicsit a föld felett.

És ahogy minden szakmának van mélyhulláma, úgy a bábozásnak is. Miért is küzdjön meg a szülő azzal, hogy a Krisztus Urunk meg az obsitosra viszi a gyerekét hétvégén, hiszen katonaként otthon a számítógép előtt is lehet harcolni.

A virtuális világ térhódítása ellenére Norbi pedig azért kardozott, hogy legyen egy hely, ahol az emberek egymás szemébe nézhetnek. Szeptember 18-án nyitotta meg kapuit Biatorbágyon a Bábosház, ahová a szervezők tárt karokkal várják nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is, hiszen a darabok nem csak a legkisebbeknek szólnak. Hiszen a bábszínházban nem a bábosé a főszerep. A szülők feladata az előadás mondanivalójának továbbítása.

 

 

 

(A meglepis változat megjelent a Meglepetés magazin 2016. október 6-i számában.)

Szombaton elindult a 25 órás haladó fotótanfolyam

A hétvégén, szombaton került megrendezésre a fotós tanfolyam első, öt órás gyakorlati és elméleti alkalma.

Veresegyházról indultunk. A tavak és az úszólápok természetvédelmi területe volt az első helyszínünk. Innen az utunk a Gödöllői Királyi Kastély parkjába vezetett. Haladó fotós-tanfolyamom tematikája a kezdő digitális fotótanfolyam elméleti kérdéseire épül. A haladó fotóstanfolyamon a gyakorlati fotózásé a főszerep. A fotózásokat a képelemzés követi. Az elkészült képek válogatásával és a képszerkesztés gyakorlatával ismerkedünk. A képszerkesztés során a fotótechnikai kérdések is megjelennek. Mit szerettünk volna leexponálni és ennek során mit fényképeztünk jól és mit rontottunk el. A kérdéseket a saját képeink délutáni elemzésén keresztül válaszoltuk meg. A szombat délutáni fotós gyakorlat a mélységélesség témakiemelő hatására fókuszált.

A fotográfia kifejezésmódjában véleményem szerint kiemelt szerepe van a téma mélységélességnek. Ehhez tudjuk, hogy teljes rekesznyílással kell fotografálnunk. Itt a mélységélesség nulla, pontélességről beszélhetünk. Gondoljunk a sportfotók teljesen elmosódott hátterére, ahol a téma szinte kiugrik a környezetből. A jó riportfotós is így irányítja a képsorozat fotografálása közben a kép nézőjének a figyelmét. Ezt a hatást a fényképezésünk során a teleobjektívek alkalmazásával érhetjük el. Mit tegyünk, ha mégis nagylátószögű objektívet kell alkalmaznunk? A haladó digitális fotótanfolyam fotográfusai szombaton megismerkedhettek a Zeiss nagyfényerejű, fix gyújtótávolságú nagylátószögű objektívjeivel.

Zeiss Milvus 2/35

Zeiss Milvus 2/35

Zeiss Milvus 2/35

Zeiss Milvus 2/35

A Zeiss Milvus sorozat két objektívjét a 2/35 mm-es és a 2,8/21mm-es lencséket próbálhatták meg a fotótanfolyam résztvevői, a Fotoplus.hu-val történő együttműködés keretében A látvány az alábbi slideshown érzékelhető. Tökéletes rajz és vonalélesség. Az elkészült képek színvilága lenyűgöző. A háttérből való kiemelés egyedülálló. Még egy fontos információ. Ezek az objektívek, fix gyújtótávolságuknál fogva egy egészen új fotózási stílus kialakítására sarkalltak engem is, akit a zoom objektívek bizony elkényelmesíttek. Az autófókusz szerelmeseinek pedig van egy rossz hírem. A Zeiss Milvus sorozat objektívjei manuális objektívek, tehát ahhoz, hogy azt a bizonyos borotvaéles képet kapjuk, egyetlen pontban, amit ezek az objektív produkálni tudnak, igen csak oda kell figyelnünk a keresőre.

Örülnék, ha a blog olvasói elmondanák a véleményüket a Zeiss Milvus objektívekkel készült képekről. Amennyiben esetleg felmerülne kérdés, szívesen megválaszolom az olvasónak. Digitális fotótanfolyamom fő célkitűzése, hogy a legkorszerűbb ismeretekkel és eszközökkel ismertessem meg hallgatóimat. Így a következő szeptember 10-i alkalomra is készülök egy újabb fotózás technikai meglepetéssel. Erről a jövő heti bogbejegyzésemben számolok be.

Mókus-völgy kincsei

Szöveg:Riesz Hermina

Régi korok kincsei kelnek életre a Paul és Mandy keze nyomán Pécstől nem messze. A mesebeli völgyet szerencsére nem csak saját részre álmodták meg. Bárki beköltözhet luxus építményeikbe.

Régi korok kincsei kelnek életre a Paul és Mandy keze nyomán Pécstől nem messze. A mesebeli völgyet szerencsére nem csak saját részre álmodták meg. Bárki beköltözhet luxus építményeikbe.

MÓKUS – VÖLGY KINCSEI

Paul szerint a legszebb magyar szó a „kalapács”. Dinamikus, férfias és nem utolsó sorban könnyű kiejteni. Nem úgy, mint a „céllövöldét”, mellyel lassan 10 éve birkózik.

 

Ugyanis közel egy évtizede, hogy Paulnak Hollandiában betelt a pohár, ahol saját vállalkozását vezette. Sikeresen ugyan, de kemény heti sokszor 80 órás munkával. Nagy döntést hozott: bezárta a céget, eladta vidéki házát és vett egy lakóautót, hogy feleségével, Mandyvel belevághassanak egy afrikai körutazásba. Egy éves kaland, megannyi élmény és új helyzet. Minél távolabb kerültek szülőföldjüktől, annál távolabbinak tűnt holland múltjuk, a stresszel terhelt hétköznapok. Már nem hiányoztak a szélmalmok, a kis csatornák, a nádfedeles házak, de az európai környezettől nem tudtak elszakadni.

 

A nyüzsgéstől, határidőktől, feszültségtől mentes új életük Pécstől körülbelül 30 km-re kezdődött, Mókus-völgy lágy ölén, ahol Paul egy kis vízimalmot alakított át családi fészekké. A dizájnos lak megtetszett a környékbeli elárvult macskáknak. A Hollandiában kutyasétáltatással foglalkozó Mandy nem bírta sokáig kutya nélkül. Így a közeli menhely legelárvultabb ebei számára csillant fel a szebb jövő az angol hölgy láttán.

A Mókus-völgyi patak partján lecövekelt kis lakókocsiba tyúkok költöztek és ebben az Eldorádóban él Magyarország egyik legidősebb libája is. A trambulinban pedig egy fessnek mondható vénülő rottweiler ugrál.

De hogy kerül Paul alapszókincsébe a céllövölde?!

Hát úgy, hogy nem csak az old timer állatokért, de a járművekért is oda van. Paul és Mandy potenciális vevők a helyi régiség és bolhapiacon. Az ott beszerzett ötven pluszos ereklyéknek már külön tárolót kellett építeni. Mármint csak azoknak, melyek új funkcióval megáldva nem kerültek beépítésre. A zászlótartó rúdból csatorna alátámasztó szerkezet lett, a rozsdás búbos kemenceajtó konyhaszekrény ajtóként működik, az avétos boroshordó a kerti tó központi díszévé avanzsálódott.

Eltelt pár év, mire a környékről beszerzett régi céllövölde elnyerte végső küldetését. Először a telek bejáratánál a környéken bóklászó főleg külföldi turistáknak kínáltak belőle vasfüggöny mögötti antik kincseket. Majd miután Paul lakhatóvá varázsolta a vízimalommal szemközti méhészházat, a rokonok és a barátok fizető vendégeknek adták át a kulcsot. Így jött a nagy ötlet: céllövöldéből kvázi mobil-home! Paul keze alatt beindult a gyalu. Körfűrész hangjától volt zajos a határ (a pacsirta is kiköltözött a Mandy által kivitelezett luxus otthonából) és röpke fél év alatt el is készült a mesebeli cigánykaraván: a Green Gipsy. Összkomfortos kislakás extrákkal. Itt a csapból is forrásvíz folyik. Paul megmutatta a barna békát, aki magas pozíciót tölt be a falusi turizmus szervezet felépítésében: ő jelzi a forrásvíz makulátlan tisztaságát. Ugyanis ez a béka csak kristálytiszta vízben él meg. A konyha fala a céllövöldés múltat idézi a légpuska lövedék okozta horpadásokkal. A házikó minden szeglete egy mesebeli álom.

Paul még alig csodálta meg mesterművét, mikor egy alkalommal hazafele tartva megpillantotta a rég óta áhított igazi old time-erét, egy Csepel teherautót tűzifával telipakolva, rendszámtábla nélkül. Gondolkodott, mérlegelt, döntött. Nem mehet haza nélküle.

Azóta a D420-as Csepellina névre keresztelve pompázik Mókus-völgyben a kerti-tó partján. Előkerült az a bizonyos kalapács meg a flex, mert a motorháztető alá a bojlert kellett beszuszakolni, de öt hónap kézimunkájával elkészült a következő és egyben utolsó luxus ingatlan.

Ma már Paul elmondhatja, hogy megvalósult szinte minden álma. A civilizációtól viszonylag messze, abszolút zöldövezetben azt teszi, amit szeret: fából vaskarikát. Igaz, hogy a heti munkaórája a csúcsszezonban most is 80 óra, viszont a csendesebb téli időszakban van ideje újratöltődni, újabb kincsek után nézni és a Csepel-gyűjteményét bővíteni.

Jut eszembe,

ha van valakinek egy garázsban lapuló Csepel motorkerékpárja, azonnal induljon el vele a Pécs melletti Goricába.

 

Szabó Barnabás: 25 ÓRÁS KEZDŐ FOTÓTANFOLYAM TEMATIKÁJA

1. óra

Mi a fotográfia?

Mi a szerepe a technikának és a fotográfusnak?

A camera obscurától az okostelefonig

Képrögzítés: analóg és digitális fotó-technika

A fényképezés előzményei

1826. Nicephore Niepce

Louis Mandé Daguerre (1787-1851)

Henry Fox Talbot

Magyarok a fotográfiában - 1841 Petzval József, Petzval féle objektív

2. óra

Az objektív

Gyújtótávolság

Fényerő

Objektív fajták

Látószög

Objektívek képrajzoló tulajdonságai

Szűrők

Képkompozíció, aranymetszés

3.óra

Blende (rekesz)

Mélységélesség

Zárszerkezet (redőnyzár, központi zár)

Expozíció

Fényérték

Denzitás, az analóg technikáról és a fotófilmről (Kodak)

A fotográfia nagy alkotói

4. óra

Fényképezőgépek szerkezete

Fényérzékenység

Fényérték

Viszonossági törvény

Élességállítás, autófókusz rendszerek

Fénymérési módok (spot, középsúlyos, mátrix)

Fotográfiai műfajok (természet, riport, sport, portré)

5. óra

Helyes expozíció

Különböző automatikák (Idő automatika, rekesz automatika, program automatika, manuális üzemmód)

Expozíció kompenzáció

Napjaink fotográfiája (alkotók, a fotó szerepe)

6. óra

Színhőmérséklet

Fájlformátumok és felbontás

Adattárolás

Vaku és a derítés

Fényképezési technikák: természet, virágok, vízpart, mozgás, riport, portré

 

 

 

 

 

 

 

 

Barokk napok a Gödöllői Királyi Kastélyban

Grassalkovich Antal és Mária Terézia fogadták Gödöllőn a kastély látogatókat a Barokk napok hétvégéjén. Amíg a felnőttek az egyik legszebb európai barokk kastély monumentális építészeti csodájában gyönyörködtek, addig a legkisebbeket vásári komédiások szórakoztatták. Az idei év rendezvényének fénypontja a kosztümös sakk játszma volt, ahol a sakk szerelmesei élő sakkfigurák mozgatásával mérhették össze tudásukat.